Ragaujam.lt
Nigerietiškas Abula patiekalas patiekiamas su Amala koše

Abula – Nigerietiškas trijų troškinių derinys (Gbegiri, Ewedu ir Aštrus padažas)

Abula yra autentiškas jorubų tautos patiekalas iš Nigerijos, reiškiantis 'mišinys'. Tai unikalus derinys, sudarytas iš trijų atskirų troškinių, patiekiamų kartu vienoje lėkštėje: Gbegiri (pupelių sriuba), Ewedu (džiuto lapų sriuba) ir aštraus pipirų padažo. Šis sotus ir skonių kupinas patiekalas dažnai valgomas su Amala (jamsų miltais).

Įvertinkite receptą
🕒120 min
👥4 porcijos
📊sunkus

Ingredientai

Gbegiri (Pupelių troškiniui)

Džiovintos pupelės (išmirkytos per naktį ir nuluptos)*
1 puodelis
Mėsa (pvz., jautiena), supjaustyta*
2 dideli gabalai
Palmių aliejus*
0.5 puodelio
Svogūnas*
1 vnt.
Malti vėžiagyviai (krevetės)*
2 arb. šaukšteliai
Druska*
Pagal skonį
Džiovinta žuvis*
2 vnt.

Ewedu (Lapų troškiniui)

Ewedu (džiuto) lapai*
3 puodeliai
Valgomoji potaša (kaun)*
1 mažas gabalėlis
Druska*
0.5 arb. šaukštelio
Sultinio kubelis*
1 vnt.
Fermentuotos akacijos sėklos (Iru/Dawadawa)*
2 šaukštai

Aštriam padažui

Raudonosios paprikos (čili arba saldžiosios)*
2 vnt.
Pomidorai*
3 vnt.
Aliejus (geriausia palmių)*
Šiek tiek (kepimui)

* Pagrindiniai ingredientai
* Gbegiri (Pupelių troškiniui)

Patarimai

  • Abula yra trijų dalių patiekalas. Visi trys troškiniai – Gbegiri, Ewedu ir padažas – patiekiami kartu vienoje lėkštėje.

  • Potaša (kaun) naudojama Ewedu lapams suminkštinti ir išlaikyti žalią spalvą. Jei neturite, galite keisti žiupsneliu sodos.

Gaminimo instrukcijos

  1. 1

    Pupeles mirkykite vandenyje per naktį. Kitą dieną kruopščiai nulupkite luobeles. Išvirkite pupeles šviežiame vandenyje, kol taps labai minkštos. Nupilkite vandenį ir sutrinkite trintuvu (blenderiu) iki vientisos tyrės.

  2. 2

    Atskirame puode išvirkite mėsos gabalėlius su smulkintu svogūnu ir mėgstamais prieskoniais. Išimkite mėsą ir atidėkite (sultinį galite panaudoti vėliau).

  3. 3

    Dideliame puode įkaitinkite palmių aliejų. Supilkite trintas pupeles, suberkite maltus vėžiagyvius, druską. Sudėkite išvirtą mėsą ir džiovintą žuvį. Virkite ant silpnos ugnies, kol žuvis suminkštės ir skoniai susijungs.

  4. 4

    Kitame puode virkite Ewedu lapus nedideliame kiekyje vandens apie 15 minučių. Įdėkite gabalėlį potašos (arba žiupsnelį sodos), kad lapai suminkštėtų ir išliktų žali. Suberkite druską ir sutrupintą sultinio kubelį.

  5. 5

    Sutrinkite Ewedu mišinį trintuvu iki vientisos, šiek tiek tąsios masės. Įmaišykite fermentuotas akacijos sėklas (Iru). Sumažinkite ugnį ir leiskite lėtai pavirti dar kelias minutes.

  6. 6

    Sutrinkite paprikas (arba čili) ir pomidorus iki vientisos masės. Keptuvėje įkaitinkite šiek tiek aliejaus (geriausia palmių). Supilkite trintą masę ir virkite ant vidutinės ugnies, kol padažas praras žalią skonį ir sutirštės.

  7. 7

    Abula patiekiama sluoksniais arba vienas šalia kito. Į dubenį dėkite Gbegiri (pupelių troškinį), tada Ewedu (lapų troškinį) ir ant viršaus užpilkite aštraus padažo. Tradiciškai valgoma su Amala (jamsų koše).

Šis receptas yra lietuviška originalaus Wikibooks turinio versija. Tekste atlikti vertimo ir redakciniai pakeitimai.

Recepto autorius: Tesleemah ir bendraautoriai

Šaltinis: Wikibooks

Turinys licencijuotas pagal Creative Commons Attribution-ShareAlike (CC BY-SA 4.0) licenciją. Naudojant šį turinį, būtina nurodyti autorių, pateikti nuorodą į licenciją ir laikytis jos reikalavimų.

Nuotrauka: Owoeye007 (profilis)

Šaltinis: Wikimedia Commons

Licencija: CC BY-SA 4.0

Nuotraukos dydis ir formatas galėjo būti optimiztuotas.

Daugiau informacijos čia